Когато  боядисвате яйца за Великден, първото винаги трябва да е

...
Когато  боядисвате яйца за Великден, първото винаги трябва да е
Коментари Харесай

Какво символизира миналогодишното ЧЕРВЕНО ЯЙЦЕ

Когато  боядисвате яйца за Великден, първото постоянно би трябвало да е алено яйце. То остава за идната година. След боядисването на първото алено яйце децата в къщата се рисуват на челата и боядисват бузите си – знак на желанието  да са мощни и здрави за дълги години. След това първото яйце се оставя пред иконата вкъщи до идващия Великден.

Какво символизира миналогодишното алено яйце

 Какво символизира миналогодишното ЧЕРВЕНО ЯЙЦЕ

Ако по-късно през годината установите, че е напукано, това е знак, че зложелател или най-малко някой със скрити неприятни претекстове е влезнал във вашата къща.

Ако жълтъкът на миналогодишното яйце е пресъхнал и при разклащането му се чува дрънкане, значи това яйце е отнесло беди, заболявания и неприятни неща от къщата. Тогава е добре  яйцето се пусне  в река или поток – нормално течаща вода – тъй че да не популяризира „ злото “ по-нататък.

Най-добрият знак е, в случай че яйцето е непокътнато и наподобява, че е варено неотдавна – което значи, че идната година ще е  добра за дома и семейството; каквото и да не е наред, няма да е съществено и елементарно ще се преодолява.

След това старато се отстранява и заравя в градината или към равнищата край пътя. Смята се, че носи благосъстояние и шанс. По-загадъчни хора имат вяра, че миналогодишните яйца са донесли така наречен „ позитивна сила “ и здраве на жителите на дома.

 Какво символизира миналогодишното ЧЕРВЕНО ЯЙЦЕ

Имастар бит на някой места в България

Първото алено яйце да се носи на лозето на 14 февруари – Трифон Зарезан, като светиня в обреда по зарязване на лозето, след което се връща в къщата пред иконата и чака да настъпи Великден.

Друг бит на миналогодишното алено яйце е да го счупите и по положението му да познаете бъдещето на тази година.

Ако е сухо, само че към момента е цяло, не е развалено или изгнило – това значи, че всичко ще бъде наред за къщата и нейните жители ще бъдат благословени с шанс и благосъстояние. Но при положение, че яйцето  е развалено или почерняло, символизира беди и неприятна година. Такива яйца се хвърлят в реката, с цел да бъдат отнесени – колкото по-бърза е реката, толкоз по-добре, тъй като толкоз по-бързо ще отнесе злото и бедите.

В някои райони има бит да се даде аленото яйце, останало от предишния Великден, на кокошките, с цел да го кълват – счита се, че това ще донесе благодат на стопаните.

Като цяло вярването, че великденските яйца имат свойства, които излъчват вълшебен сили и качества, въздействат върху околната среда и живите същества.

 infomax-logo-50-15-HW  

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР